24.1.13

Блокада пута шиптарским цариницима


Срби на КиМ су у "Уставно - правном поретку државе Србије и понашамо се у оквиру тога" Милан Ивановић, Председник СНВ северног Косова.


Нове барикаде у Рудару.
   Након дуго времена сирене за узбуну су се поново огласиле на северу Косова. Овај пут у Звечану. Шиптарски цариници, које је до сада окупатор превозио хеликоптером, покушали су да се превезу џиповима. Срби из села Рудара, у сарадњи са Цивилном заштитом, муњевито су одреаговали и блокирали магистрални пут који из централне Србије води ка Приштини. Огромне бетонске коцке и неколико исечених стабала било је довољно да се заустави група од неколико Еулекс возила у којима су били Шиптари са намером да крену на административни прелаз Јариње.

   Возила у пратњи окупаторских снага а из редова немачких војних формација кренула су из оба правца Приштина - Јариње и обрнуто али су се у исто време срела у Рудару. Народ се пита како је то могуће јер свуда у свету се смене размењују на месту где се обавља одређени посао како не би било "празног хода". Ово неминовно упућује на провокацију српског становништва али и наметање силом шиптарских паралелних институција Србима на КиМ. Ипак, Срби су у сваком тренутку спремни за тако нешто. "Јесмо уклонили све препреке које стоје на путу али наравно да је остало доста тога да смо увек спремни да блокирамо пут ако се појави опасност. Ово је постављено за мање од 5 минута" каже један од окупљених Срба који је учествовао у постављању барикада данас.


   На оглашавање сирена врло брзо се окупило неколико стотина Срба али и неки од политичких лидера народа. Председник Српског националног већа са севера Косова, др Милан Ивановић, у изјави за портал Новинар.де рекао је између осталог да Срби са севера Косова не прихватају "квази-државу" и поновио да су Срби на КиМ у "Уставно - правном поретку државе Србије и понашамо се у оквиру тога. Народ и овога пута показује одлучност у одбрани својих виталних интереса, свог и опстанак Косова и Метохије у саставу Србије као и да не дозволи никакцу имплементацију квази-државе на овом простору". Ивановић је додао да Срби остају привржени својој борби у којој ће користити сва демократска средства очекујући већу подршку српске Владе. "Очекујемо да се са нама разговара, да се Срби са севера више консултују као што је речено да ће бити а не да се доносе одлуке које угрожавају наше виталне интересе и које нису по Уставу наше државе а ни по Резолуцији 1244" додао је Ивановић и закључио да је Косово и Метохија неотуђиви део државе Србије па је тако немогуће имплементирати било какве "царинске прелазе" јер је то противуставно.








Након одустајања окупатора да прође тим правцем како би превезао шиптарске "царинике" и после њиховог повлачења већина Срба се разишла. Из предострожности остало је неколико људи, како је то већ више од годину дана постало пракса, да би алармирали народ у случају нове опасности. Препреке на путу су размакнуте како би саобраћај поново био омогућен али су и даље остале на путу за случај нове опасности.


Иван Максимовић,
Звечан, Србија.

No comments:

Post a Comment