23.1.13

НАРОД НЕ МОЖЕТЕ НАТЕРАТИ ДА ПРИХВАТИ ИЗДАЈУ



   Док се српска власт “труди” да својом политиком учини “најбоље за Србе са Косова и Метохије” те Србе нико ништа и не пита. Тако се заправо чини једино да Србима буде све горе и то је, за сада, једини опипљиви резултат разговора који се воде у Бриселу.

   Године борбе за опстанак и боље сутра најбољи су показатељ да овдашњи Срби то и те како знају. Разговорали смо са једним од њих из Косовске Митровице. Момир Касаловић, члан Општинског одбора ДСС-а, један је од оних Срба који у борбу за очување КиМ улаже себе, свој иметак, своју породицу, не само на КиМ већ широм Србије. Дугогодишња политичка активност чини га једним од најкомпетентнијих саговорника на ову тему.





СБ:  Како тумачите поступке убрзаног решавања Косовског проблема, иде ли икако Србима у корист?

М. Касаловић: Народ је преварен и тако се нашао у позицији у којој се сада налазимо. Сећамо се да су пре изборе, ови који су сада на власти па и сам Николић говорили да ће поништити све противуставне договоре које је претходна власт склопила са Албанцима у Приштини. То је била окосница њихове кампање као и то да неће одустати ни од европског пута нити од Косова и Метохије а ако буде стављен такав избор пред њих изабраће Косово и Метохију. Ово што данас раде је потпуно у супротности са њиховим обећањима. Они чак за датум о преговорима за приступање ЕУ једноставно предају сву надлежност коју држава Србија има на овом делу своје територије. Шта ће остати када то предају? Знамо да се услови неће завршити са Косовом и Метохијом, тај списак је без краја. Члан сам странке која се сматра највећим евроскептицима, чиме се поносим. Ипак, као опозиција ми не можемо да мењамо погубан курс политике коју води актуелна власт. Нико ко живи на КиМ и види шта се овде дешава не може да се отме утиску да се Косово предаје Шиптарима.
Ако се на последњим сусретима у Бриселу дошло до тога да се са Шиптарима разговара о “паралелним институцијама” које су заправо једине легалне по важећем Уставу Републике Србије, о чему онда да причамо? Али погледајте тумачења и последње резолуције о Косову и договоре које Премијер склапа са Шиптарима и свега осталог што нам власт представља као не знам какву победу и напредовање у побољшању положаја Србије… Па све је то противуставно, стручњаци који су компетени за то једино тако оцењују све ове “успехе” српских власти. Ето, можда ће се и власт и народ дозвати памети, можда ће се поново расписати избори па ће се ваљда наћи неко да то заустави, да врати у законске оквире. Све ово заиста изглед тмурно али ја, као Србин, просто не могу да верујем да ће се наћи српска рука која би могла да потпише признање некакве “независности” Косова и Метохије. Можда сам претерани оптимиста али не верујем да то тога може да дође.



СБ: Утисак да је дошло до потпуне издаје Косова и Метохије, у свести народа, са оваквом политиком и властима је необорив. Све се чини како би се Косово до краја предало Шиптарима.

М. Касаловић: То је празна прича, Шиптари који овде живе не виде своју будућност на Косову, на северу свакако не али уопште на Косову, не виде је. А то много говори. Погледајте ово (показује нам фасциклу препуну неких докумената) све ово су захтеви Шиптара да своје куће и имања на северу продају нама, Србима.
Касаловић наводи пример познатог рукометаша Шиптара из овог града. Он је лично дошао са захтевом да његову кућу откупи Општина у северном делу града. Кућа је откупљена а његови сународници су бацили бомбу у двориште исте ноћи након склопљеног уговора о продаји. Срећом, бомба није експлодирала. Сутрадан је дошао у Општину, донео кључеве те куће и рекао да је узео само бојлер који је ионако био стар. На питање зашто је баш и зашто само то узео рекао је да техника и све што се купује јужно од Ибра није никаквог квалитета и одмах се квари. На констатацију да “свака птица иде своме јату” рукометаш је опсовао своје “такво јато” и наговестио да својим синовима већ спрема папире за Нови Зеланд.
Сваки дан долазе и седе ту где ви сада седите а има их са читавог севера, из Бошњак махале, Три солитера, Брђана, из околних села… Ово што они сада као граде, па наравно да не планирају да живе овде. Имају сасвим друге планове али и смернице од оних “са стране” који управљају њиховим али су почели и да управљају и потезима наших политичара на власти.

СБ: Зашто онда граде? да би обесхрабрили Србе?

М. Касаловић: Вероватно да њихови финансијери имају и такву визију али они знају нешто о чему ми не размишљамо пуно. Уколико се на овај или онај начин изнађе неко решење које се наслућује из све чешће употребе термина “разграничење” овај део КиМ могао би да буде нешто попут нове Републике Српске. Са сопственом аутономијом, институцијама, полицијом. То је добрим делом предвиђено и Ахтисаријевим планом који иако одбачен ипак се спроводи. Е тада ће цене некретнина овде енормно скочити. Многе њихове куће су завршене, многи станови реновирани али се они не усељавају у њих, чекају…





СБ: Уколико и званично будемо одбачени од српске власти како ће се Срби на КиМ понашати?

М. Касаловић: Дошло је време да стварно радимо оно што су они радили, да учимо од Шиптара. Милошевић је имао све инструменте власти, све институције, оружану силу у својим рукама био спреман и употребио све то али оне Шиптаре који су живели на простору где није било Срба никада нису натерали да прихвате систем државе Србије. Ко може нас као народ да натера да то прихватимо? Ми ћемо овде остати своји на своме и тако ћемо се и понашати.


Текст и фото:
Иван Максимовић
Косовска Митровица, Србија.


No comments:

Post a Comment