11.10.13

Од Вулина у Звечану само обмане и претње (видео)

Извор: Новинар.Де

Вулин у Звечану: "Има да ћутиш и да слушаш".

Више је него очигледно да са изборима на северу Косова и Метохије, заказаним за 3. новембар, много тога није у реду. Основни показатељ је баш народ.
Избори су политички чин којим народ бира своје представнике међу онима који су носиоци власти. Чак и да имају другу дефиницију смисао остаје исти. Таква предизборна кампања подразумева контакт са народом и обраћање том истом народу чија се подршка очекује. Током кампање пред шиптарске изборе, која се одвија на северу Косова,  све делује тако да народ уопште није укључен односно – нема га у предизборним активностима. Ваљда зато што су избори шиптарски.

Што више окупљених камера, послушних и шиптарским парама поткупљених новинара  једини је циљ предизборних активности. У то смо се уверили у Звечану током последње посете Александра Вулина директора Владине Канцеларије за КиМ. Тако је са свима који су на листама за шиптарске изборе па и са онима које подржава српска Влада.
Домаћин, привредник из Звечана Синиша Недељковић, који је пригодно угостио Вулина од срца се захвалио на посети и обећаној подршци. Реч је затим добио добио кандидат за градоначелника (како то назива шиптарска администрација а на српском се зове председник општине) млади Вучина Јанковић. Овај двадесетогодишњак тешко да је основао и сопствену породицу јер је исувише млад, представљен је као врло поуздани кандидат који би могао да води једнуод  4 српске општине на више него комплексном северу Косова и Метохије. Међутим, преданост обавезама може се наслутити самим његовим одушевљењем првим доласком „после дугог низа година“ како сам рече, Александра Вулина који је овде иначе, готово сваке недеље. А редовно је долазио и у време његове фантомске оставке поднете због склапања Бриселског споразума кога сада намеће претећим гласом и погледом.





Уз међусобно уважавање и захвалност на обећањима од непроцењиве вредности од  Вулина и српске Владе који су најгрубље и најбестидније погазили све што су до сада обећали,  Вулин је самоуверено почео свој део монолога за омиљени део аудиторијума –  неупућене.
Од њега, као представника српске Владе који своје делање називају „државном политиком“ покушали смо да сазнамо – политику које државе воде?

Новинар.Де: Након ових избора на Косову и Метохији ће администарција фунционисати по закону „републике косово“ а ви се залажете за то, јел тако?

Вулин: Након избора прво ћемо формирати Заједницу српских Општина. Да ли ће она бити у саставу другог законског система? Хоће.

Новинар.Де: Ког другог законског система?

Вулин: Косовског.

Новинар.Де:  „републике косово“?

Вулин: Не…

Како је постало конфузно и недоречено који су „косовски закони“ када се излази из оквира закона државе Србије а не спада у тзв. законе „републике косово“ следеће питање се само наметнуло.

Новинар.Де: Па, ког другог косовског закона?

Вулин: Хоћете ли Ви да слушате мене или?…

Новинар.Де: Па, објасните, не разумем Вас…

Вулин: Онда слушајте и ћутите.

Рече Вулин оузбиљено додајући „може“? На примедбу нашег новинара да неће да ћути, алудирајући на природу свог посла, Вулин је одмахнуо руком уз опаску „онда нећу ни да Вам одговорим“ да би се одмах затим насмешио што су као по команди, хорски, пригушеним смехом отпратили још неки његови људи.

Наређење да ућутимо не примамо баш сваки дан. А није ни Вулин било ко, иако би било ко могао да буде Вулин. То јест, пут не одређује човека већ човек свој пут.

Да бисмо прекинули и медијску тишину  реч смо дали једном од највећих противника шиптарских избора, народном посланику – доктору Марку Јакшићу. На речи директора Вулина Јакшић каже:
„Власт неће да каже да је ове изборе расписала Јахјага, да Срби морају да се управљају по законима сепаратистичке творевине а то је већ једна велика превара и лаж. Из тог разлога, на овим такозваним предизборним скуповима које садашња власт држи на северу Косова, фактички, народа и нема. Народ је схватио превару, народ зна за издају“.

Да Вулин увија, народски речено, примећује се у свакој његовој реченици. Упорним покушајем да пажњу усмери на будућу ЗсО на коју ће уставним законом Влада пренети своја овлашћења на њу он каже „могуће да вам се не допада што заједницу конституише Скупштина Србије, можда би било згодније да то уради нека друга Скупштина али не, то ће урадити Скупштина Србије. То је наш Уставни механизам да наставимо да живимо овде. После 4. новембра на Косову и Метохији морати да постоји неко ко ће омогућити живот и економски опстанак Срба“ дословно каже Вулин.
Недалеко одатле пролазило је возило из кога Срби са севера разгласом позивају на бојкот шиптарских избора, савесно обављајући дужност поверену од Скупштине Аутономне Покрајине Косова и Метохије. „Све Делије од Србије, свако срце поносно,воли, љуби земљу своју, Газиместан, Косово“ чује се песма са разгласа док је окпуљени око Вулина игноришу.

Желећи да суштински схватимо зашто мора да дође до промене у платном систему Србије на територији Косова и Метохије који нормално функционише од времена ослобођења Старе Србије, просто смо питали: „зар до сада нисмо примали плате“?

„Времена су се променила“ смркнуто рече Вулин „сада је потписан Бриселски споразум. Можете да га волите а и неморате да га волите али ћете морати да га поштујете као што га поштује држава Србија“.

Као што је више пута до сада рекао доктор Марко Јакшић, за портал Новинар.Де још једном је потврдио. „Власт неће да призна издају. Бриселски споразум је класична национална издаја. Тај споразум је против Устава државе Србије. Садашња власт је наредила Уставном Суду да не ради свој посаои неће да прогласе Бриселски споразум за неуставан. Власт лаже народ, говоре да ће се примењивати некакви закони ЗсО“.

При крају свог обраћања на овом месту, а на сваком стајалишту је одржао по један говорчић, Вулин је са подозрењем поновио да „није ништа необично да постоје такви трикови којима се покушава променити став Србије који никада неће променити и никада неће признати независно Косово“. Да ли је то трик и подметачина најбоље се види по плакатима изборне листе за шиптарске новембарске изборе коју Вулин промовише. Плакати су грубо залепљени преко умрлица које су се на огласним местима нашле. Тамо где се позива на бојкот шиптарских избора налепљени су, такође, плакати њихове листе. Тамо где  је народ исписао графите „Не дамо Косово и Метохију“, „нећемо КС таблице“, већ државе Србије, такође су преко тих натписа излепљени њихови плакати и то се углавном ради ноћу. Ни народ не остаје дужан. Безмало, сви ти плакати су уредно поцепани и видно оштећени. Неке од виновника чак је и КФОР снимао и фотографисао током тог чина.

Како се ми бавимо озбиљним новинарством било је природно да напустимо политичке рецитације Александра Вулина и у том тренутку пришао нам је један од људи из Вулиновог обезбеђења и покушао да удели братски савет. „Само мало културе, брате. Немој тако, па нећемо ми никада (Косово) да га дамо, али добро… Није лепо, уплићеш нам се у посао. Ни ти не би волео да се ја теби уплићем у твој посао, јел тако“? Одговор је уследио у пристојној форми а господина смо замолили да свакако учини то и умеша се у наш посао ако погрешимо. Како је камера грешком остала укључена овај кратки разговор је тонски прилично добро забележен.

По обављеном послу Вулин је са новинарима и својим радницима кренуо даље, у промотивну шетњу. Прошавши кроз центар Звечана наишли су на повике „издајници“ и „криминалци“. Озбиљних инцидената није било а како су нам мештани рекли, страх да више никада неће моћи да нађу посао, био је једини разлог због кога нису желели да их снимамо.

После овакве посете, када се све време говори о новцу после 4. новембра, када се великодушно обећавају пројекти и радна места а са забринутошћу се Вулин пита шта ће бити са платама ако Срби не изађу на изборе, намеће се чврста увереност. Зар ово није покушај да се претњама губитком посла и ускраћеним платама застрашују Срби са севера да изађу на шиптарске изборе? Да има ичега праведног у поступцима ове српске Владе зар би крили истину к’о змија ноге и плашили ионако намучен народ? Ово поткрепљује и чињеница да је ово била једина посета икада обављена једном српском привреднику и једном од највећи приватних послодаваца на северу КиМ.

Припремио:
Иван Максимовић,
Звечан, СРБИЈА

No comments:

Post a Comment