8.1.13

Божић на северу Косова

   На дан Божића у катакомбном храму Св. Сава у жеровници, служена је Литургија пред око 200 православних верника.

   Капелна црква при храму св. Саве у Жеровници била је недовољна да прими све вернике који су желели да Божић прославе достојанствено и по канонски установљеном поретку Цркве. Радост због празника којим се обележава рођење Господa Исуса Христа и све што је Он тиме подарио палом човеку превазишли су сваки разлог за незадовољством због притиска свакодневних проблема. Свечаност се осећала у сваком покрету, гласу па и погледу присутних. Било је и оних који су на сопствени ризик, без икакве пратње, дошли пролазећи кроз несигурне делове окупиране територије овог дела Србије да би присуствовали Литургији и причестили се. Након читања Божићне посланица Епископа РП и косовско-метохијског Артемија у егзилу, уследило је Причешће чиме је завршен четрдесетодневни Божићни пост. По завршетку богослужења деци узраста до 8-ог разреда подељени су поклон пакетићи који су обезбеђени прилогом сестре у Христу Мирјане Ристић из Београда и трудом брачног пара Бранислава и Гордане из Косовске Митровице. Како је број пакетића премашио децу која су се окупила обрадована су и они нешто старији. Након Литургије за вернике је приређено пригодно послужење.
Снег који је падао додатно је увећао радост малишана тако да су испред храма у игри такође сви узели учешће без обзира на године. Тек нападао снег био је идеалан за грудвање које је у једном тренутку постало масовно на опште задовољство.







   Вече пре тога у овом храму обављено је освећење и паљење бадњака. Догађај је протекао, како и доликује, свечано и радосно у присуству више десетина верника а приређен је и велики ватромет који се надалеко могао видети. Након тока верници су кренули својим кућама како би обавили обичај уношења бадњака и тако се припремили за овај најважнији празник сваког православног хришћанина.
Божићну Литургију служио је Протосинђел Евтимије уз саслужење Јеромонаха Јакова, оца Михајла и верног народа.

Иван Максимовић,
Жеровница - Звечан, Србија.

No comments:

Post a Comment