14.8.11

ПОСМАТРАЊЕ КАО ПРОВОКАЦИЈА

Последњих дана, посебно након одбијања Срба да уклоне барикаде из Рудара код Звечана, учестала су надгледања, посматрања, обиласци, „посете“ и све остале врсте виђања КФОР-а и ЕУЛЕКСА са окупљенима на барикадама. 

Наиме, начин њиховог посматрања и не би изазивао сувише пажње када би се то радило рутински и под описом који би могао да спада у обавезе професионалних војника и чиновника. Срби примећују да су те посете нешто необичније и учесталије него ранијих дана. Хеликоптери КФОР-а, понекад у врло ниском лету, у широком кругу надлећу око барикада док неко обавезно снима окупљене из летелице. Некад направе неколико кругова више а онда се обавезно упуте ка јужној страни. Нико не зна куда тачно.


Клик на фотографију за увећан приказ.


То полако почиње да уноси нервозу и неповерење у сваки објектив који се ту појави. Природно, започела су и запитивања новинара и сниматеља који су и раније долазили на барикаде -  ко су, за кога раде, шта ће им „толико снимака“.  

Ни ЕУЛЕКС не лишава Србе на барикадама својих “туристичких“ обилазака. Једна од присутних жена каже да сваки дан долазе својим џиповима. „Прво иде једно цивилно возило па онда џип иза њега. Дођу до крста (металног, недавно постављеног испред барикада) па овај из аута подигне руку кроз прозор, покаже овако (госпођа окрене руком изнад главе као што то ради ЕУЛЕКС особље из возила а што би значило окрет и назад), окрену се око крста и оду“ каже ова госпођа. 

Нико од присутних не зна чему то ни зашто се тако понашају. Посебно збуњује што се никоме не обраћају нити причају са неким. 

Како би се ово некако ублажило присутни су поређали ред блокова у правцу крста да им не би служио као „окретница“ за њихова возила. „Ето, тако је то. Кад те држава не штити мораш да се сналазиш сам па докле можеш“ додаје госпођа завршавајући низ блокова на асфалту који чини мини барикадицу испред једног (можда) већег проблема?


Последња(?) барикада у низу.


Нико не може да се отме осећају да је све то, како је већ најављивано у медијима, са намером да се Срби испровоцирају како би дошло до инцидента који би послужио као повод за неко ново насиље над српским народом. Да ли је заиста то у питању – показаће се у најскорије време.

No comments:

Post a Comment