4.8.11

СВЕШТЕНИК "ПРЕДУЗИМАЧ" ДАО БЛАГОСЛОВ ПА ПЉУНУО НА КРСТ

     Вест са српских барикада која је обишла не само Србију ових дана била је једна о догађају о коме нико није очекивао да ће се толико причати. Постављање металног крста испред самих барикада у Рудару изазвала је и изјаве оних који се о овим догађајима готово нису изјашњавали. Након само неколико минута (ЧАК ПРЕ ЗАВРШЕТКА ПОСТАВЉАЊА КРСТА) неки медији су већ известили о томе као да је то свршен чин. Иако не само на своју руку творци овог дела су се на крају нашли у ситуацији као да су починили хулиганско а не патриотско и хришћанско дело. Служећи се изјавама званичника који нису ни присуствовали нити ишта знали о овоме, медији су створили слику о овоме као нечему готово вандалском. Саме „починиоце“ нико ништа није питао – до сада. 


     А како се све ово одиграло причају нам управо они који су ово спровели од идеје до реализације.
„Омладина Звечана, нас четворо, дошло је на идеју да се ту, пошто има народа, постави један крст. Како ништа не смемо да радимо без благослова наше цркве и политичара хтели смо да одемо до Звечана и тамо питамо за благослов.“ Прича нам младић са ликом Че Геваре на својој мајици, видно узнемирен због погрешно сторене слике о читавој ситуацији.

 „Кад смо хтели да кренемо до Звечана код о. Богија (Звечанског пароха) видимо ту проту Милију и општинске политичаре“. Показује на кућу, чији трем гледа на улицу, у дворишту крај барикада. „Кажемо ми председнику Општине Звечан на каку смо идеју дошли и он нам каже „Е, одлично, ево ти га прота Милија!“ Један од младића додаје „ово што ти он прича је жива истина!“ Наставља наш саговорник „Ту ми лепо објаснимо проти Милији шта смо замислили и он одушевљено каже „О, одлична идеја – имате мој благослов, ја вам дајем благослов! Где ми то да ставимо? „поставите га на белу линију“, каже нама прота“.На ово се надовезао председник Општине и обећао сву помоћ. Једина дилема је била да ли дрвени или метални али како имају пријатеље веште у обради метала све је брзо одлучено – биће метални да би, кад све ово прође, био измештен одатле и постављен у порту Звечанске цркве.“ Договорено, имате мој благослов и да се што пре заврши да би за два дана ту вршили молебана на Благу Марију“ каже нама прота Милија“ наставља младић своје сведочење.
„Одмах ми ту кренемо у акцију! Све иде као само од себе, сами Бог гледа и помаже! Да се офарба сутра, кажу – Не! све ћемо да завршимо вечерас! Да осване ујутру“.
Поносан на оно што је завршио претходног дана младић устаје ујутру и полази на посао. Није стигао ни до пола пута кад добија телефонски позив од свог пријатеља који му јавља да је управо због тог посла испао велики проблем. „Долази одмах овамо, дошао прота Милија! Ми га овде зовемо и „Предузимач“ уме он тако, ради он... Одем ја тамо, прота љут, дере се на нас „ја сам рекао на брдо да се постави“ каже прота нама“ младић је готово у неверици. Чак је припремљен и материјал и да се израде иконе и да се још мало уреди тај део. Међутим, прота Милија инсистира да се крст уклони! „Ту повичу присутни „не може крст да скине, народ га је поставио“ не дају крст. Послао прота Милија неког дечка да узме брусилицу на стовариште где смо и направили тај крст. Човек га тамо пита „за шта вам треба брусилица“ – „да исечемо крст! Наређено је да се крст скине“ „не може брусилица“ каже онај човек.
Услед медијске пажње крст је почео многима да смета. Уследили су телефонски позиви, акције, покушаји да се овај симбол страдања и вере уклони са барикада. Нико од актера није очекивао следеће „зову проту Милију да виде шта је, како је а он каже „ма то су хулигани и ајвани“ за нас који смо га питали и дао нам благослов за то. Ваљда се сад окаљао пред својим надлежним а кад смо га питали ту су били и политичари па је хтео пред њима да се докаже“.
Ускоро стиже и позив из Грачанице који изазива револт код народа на барикадама и актера ове приче „ми смо се оградили од тога и више нећемо долазити на барикаде. Немате више нашу подршку“ речено је из Грачанице упркос томе што није ни поменуто да ће Теодосије да дође и да освешта постављени крст. „Нису нам рекли да ће Теодосије да дође да то освешта, нико то није ни поменуо. Медији су то сами рекли“ тврде идејни творци овог крста. Посебно их чуди како је то БЛИЦ пренео као да је готова ствар и на свом интернет порталу објавио вест чак пре него што су око крста радови били завршени.

Међутим ни ту се прича не завршава и неверица постаје све већа „прота Милија ту, да би се извукао, почне да цинкари Богија (звечанског проту)! „ето, Боги вам је побегао, отишао на море“ а он је отишао на одмор и пре него што се све ово десило! Ја не могу да верујем човек носи крст и мантију и да тако лаже!“ прича овај, сада већ пренеражени младић.


Прота Милија Милија Арсић (стрелица показује на њега).„Не бих могао више у очи да га погледам да ми није дао благослов а да сам то урадио“ тврди наш саговорник.

„Да си само видео како је ишао посао, од организације до постављања, ма не би могао да верујеш. Сам Бог нам је помагао! Ово је, бре, Божија барикада“.  
Народ на барикадама не може да разуме разлог овакве реакције политичара али пре свега свештених лица на симбол онога што пре свега представља пут и веру коју би требало да следе. Не знају шта ће се десити даље али нико није ни претпостављао да ће осим барикада сада морати да бране и сами крст за који су добили благослов управо од оних који им благослов дају и упућују их да се у невољама уздају у Сина Божијег који је нас ради баш на таквом крсту страдао.