20.12.12

Саша Касаловић: Борба на северу је рука спаса Србима јужно од Ибра



   Ситуација на Косову и Метохији је нешто над чиме српски народ "нема више власти али ни права" да утиче, мења па ни да се бори. Тако изгледа свакоме ко не живи на КиМ и не састрадава у борби за оно што јесте. Узрок свему је српска власт која се предизборном обманом бирача нађе на владајућем положају а тренутак касније прикаже своје право лице. Обе владе, садашња и претходна, прионуле су да заврше посао кога НАТО, Западни моћници и пљачкаши српског природног богатства нису успели упркос томе што нису бирали средства да остваре свој циљ чак и одбраном, оправдавањем па и почињавањем многих од најсуровијих злочина над Србима. Последња и најјача линија одбране јесте српски народ коме закон не лежи у топузу већ у истини и правди што се показало непобедивим.


"Ако прође тврдња да се привредници буне а не народ, наша борба ће бити обезвређена па ће сутра проћи и тврдња да ни српски народ са севера КиМ нема право на борбу и отпор".


   Знајући да су Срби као ратници неумољиви пред овоземаљском силом, ратна машинерија је морала да застане и пронађе други начин. Још су Турци и паписти схватили да је са Србима боље трговати него ратовати јер су, као трговци, вешти једино они Срби који не жале да из куће продају ни колевку (са дететом гратис) а изван куће ни мајчин гроб са мајком у њему. Западњаци се одлучују на тај корак схватајући да је то добра инвестиција али и једини могући начин да дођу до свог циља. Да је то успешна метода "пословања" огледа се и у последњим "прљавим радовима" српских власти како рече један од лидера Срба са севера КиМ.

   У изјави за наш блог, Потпредседник свесрпске и светосавске организације "Срби на окуп" Саша Касаловић,  оцењује да противили се или не али "сви смо сведоци да се последњи потези, које актуелна власт предузима, уопште не разликују од потеза које је вукла претходна власт" . Иако наизглед нова она је тек континуитет рада претходне власти "методе су потпуно исте само што се отишло неколико корака даље па изгледа да је ова прича коју политичари потурају путем својих медија сада још детаљније разрађена" наводи Касаловић.

   Он каже да се интегрисано управљање прелазима "догодило зато што је то претходна власт изпреговарала са својим преговарачем Борком Стефановићем. Ова власт је то сада спровела у дело. Наравно да се народ на северу КиМ са тим не слаже и наш посао је да се против тога боримо, да се не сложимо, да се бунимо. Да не дозволимо да се стварно направи граница између Срба. А посао оних који спроводе издају је да нам не дозволе да у тој својој намери успемо". Та борба је прилично неравноправна када се узме у обзир да свака па и ова Влада у својим рукама има инструменте управљања, моћ употребе силе али и опаснијих метода који делују на дуге стазе, попут медија. Ово је време када се сви медији ангажују на подршци срамној и погубној политици српске власти. "Треба бити максимално опрезан и схватити да потези актуелне власти, који се путем медија промовишу, заправо представљају игру топлог-хладног. Када је нападнете да је издајничка, да успоставља границу, она то одмах демантује неком изјавом, рецимо премијера Ивице Дачића где каже да је он тај који вуче потезе у Бриселу, да је он тај који је Тачију рекао шта треба да ради или да не ради. Таквим изјавама покушава да збуни народ. Резултат онога што ради наша актуелна власт, и оно што је радила она пре ње и неке друге у континуитету, је видљив" наводи Касаловић. Он зна да такви методи не могу да збуне оне који борбу са светским моћницима воде више од једне деценије "ми не смемо да станемо, морамо да се боримо. Не смемо да дозволимо да нас удаљавају од циља а циљ је да останемо да живимо у својој држави Србији и да не постанемо држављани неке нове, наказне, квазидржаве Косово. Отпор постоји"

"Ако прође тврдња да се привредници буне а не народ,
 наша борба ће бити обезвређена па ће сутра проћи
 и тврдња да ни српски народ са севера КиМ нема право
 на борбу и отпор"
.

   Након успостављања, за једне "прелаза" за друге "буквално границе" уследила је прича о отпору привредника са севера КиМ који су изашли на административни прелаз Јариње да се побуне против успоставе царина за коју је Премијер Дачић категорично тврдио да је неће бити па чак и најављивао једнострани прекид договора. Иако је то тек "један делић, само један сегмент ове борбе" он је народу приказан прилично искривљено тврди Касаловић и позива "браћу са севера Косова да буду опрезни" и да не дозволе да их завара прича, како је у домаћим медијима приказано, да се привредници буне. О битним ставкама попут личних докумената, регистарским таблицама, што би заокружило отцепљење - ни речи. "Опет актуелна власт шаље селективно информације у јавност и испашће да се на Косову сада буне само они који треба да зараде неки новац а не би да изгубе тако што ће негде некоме платити царину. Не смемо да дозволимо да се заменом теза обесмисли наша борба јер то није само борба против царина. То је борба за идентитет, за веру, за припадност нацији, за територију" категоричан је Касаловић. Он наглашава да би Срби са севера Косова и Метохије морали да буду мудри како не би дозволили "да нас Владини представници типа господина Вулина испред Владине канцеларије за КиМ, па и самог Премијера и осталих који нам обећавају да никада неће признати Косово и Метохију а својим нечињењем управо чине да до признања дође на један индиректан начин. Када све буде било готово свеједно је да ли ће Србија признати независност или не. А и тада отпор ће се сигурно наставити". Недавну изјаву бившег представника за КиМ у Влади Србије Оливера Ивановића, Касаловић оцењује прилично "дрском кад он (Оливер Ивановић) сме овако да изађе у јавност са ставом да "привредници немају право на отпор успостављању граница и плаћању царина". Ако сада прође једна таква тврдња, проћи ће и следећа по којој ни народ нема право да брани свој идентитет и свој опстанак на Косову и Метохији" упозорава Касаловић.

   За познаваоце овдашњих прилика потегнута прича о запостављању и небризи за Србе јужно од Косовске Митровице тек је једна од полуга власти да тихо угуши отпор Срба са севера одузимајући им право на борбу. "Наравно, ово је прича о Србима на северу Косова али обухвата све Србе на Косову и Метохији. Ми се нисмо одрекли наше браће јужно од Ибра. Борба коју ми данас водимо је, у ствари, продужена рука наше браће јужно одавде и она је заједничка борба. Оно што ми данас постигнемо и оно што ми не будемо дозволили нашој актуелној Влади и власти да учине, у смислу издаје, то ће бити рука спаса нашој браћи јужно од Ибра. Надамо се у Господа Бога да ће доћи време када ћемо моћи да кажемо да је наша борба успела и да ћемо сви ми Срби живети у једној држави" објашњава Касаловић.

Саша Касаловић, изјава (сирово)


   Саша Касаловић живи у Зубином Потоку а светосавској организацији "Срби на окуп" прикључио се у време актуелних барикада против окупације и нелегалних Шиптарских институција. У почетку је вршио дужност Повереника за север Косова, односно Зубин Поток, да би пре десетак дана на Скупштини ове организације под духовном управом Епископа Артемија, био унапређен у Потпредседника.



Иван Максимовић,
север Косова, СРБИЈА

No comments:

Post a Comment