23.11.12

Брђани: Све јача оружана подршка Шиптарима


  Срби из Косовске Митровице и околине окупљају се већ неколико дана у Митровичком насељу Брђани. На том месту, преваром је започета а употребом силе се наставља изградња кућа за Шиптаре који НИКАДА нису живели ту.


  Употреба силе постала је потпуно отворена а више не скривају ни наоружани Шиптарски цивили који су у јакој свези са Шиптарском полицијом, ЕУЛЕКСОМ, КФОР-ом а ни српска власт не заостаје пуно у помагању окупаторима.


  Небојша Минић, члан Општинског већа из Косовске Митровице за портал Новинар.де, каже да овдашњи Срби не желе ништа друго осим реципротцитета - да се у северни део врати онолико Шиптара колико се Срба вратило у јужни део града. "Генерално, немамо ништа против тога да се било ко врати кући али нека тај принцип важи и за Србе" каже он и додаје како "сви знамо да 220 хиљада Срба не може да се врати својим кућама зато што су Албанци против тога". Ако би се сагледавао само проблем овог града опет би требало поштовати исти принцип, сматра Минић наводећи да се "у северни део Косовске Митровице се вратило око 4000 Шиптара док у јужном делу нема ни једног Србина повратника". Такође, он је скренуо пажњу на то да је "ово више провокација него жеља за повратком" а што потврђује и темељ куће изграђене у непосредној близини. Започети радови су тако обављени да је просто немогуће наставити их и одзидати било шта јер је темељ такав да би се све одмах урушило.


  Наша камера је ексклузивно снимила Шиптара који држећи Калашњиков у рукама осматра Србе окупљене у близини. Додуше, остали су јурили "људе од важности" за медије који баш ништа ново нису имали да кажу. Такође је новинарима било битно да што пре пренесу вест не обраћајући пажњу на наоружане Шиптаре који се туда крећу и непосредна искуства овдашњих  Срба са њима.
Након окупације јужне српске покрајине у првих неколико дана протерано је око 250 хиљада Срба. Мањи број се вратио како би се оправдало постојање појединих организација на овом терену и њихова економска "одрживост". Одређени број Срба је остао унутар КиМ док још увек никоме није омогућено да се врати у неку од урбаних средина. Права жеља за масовним повратком никада није постојала.







No comments:

Post a Comment