8.8.12

"ОВИМ ПОБЕЂУЈ" - филм о крсту на барикаду у Рудару, Звечан.




Један од најупечатљивијих догађаја од када су Шиптарске паравојне формације напале север косова у покушају да успоставе контролу и над овим делом Србије, свакако је постављање крста на једној од барикада.

Четворица младића из Звечана дошли су на идеју да на барикади у Рудару поставе крст који ће стајати као симбол Православља, борбе, истрајности и крајње победе. Да није пука "гомила гвожђа" како га је назвао Митровички свештеник Милија, показало се истог тренутка. 

Зашто је крст, симбол страдања, откупљења и победе, у борби са Шиптарима и окупатором на КиМ засметао управо "Православнима"? Одговор ће донети управо прича "ОВИМ ПОБЕЂУЈ" чију скору светску премијеру на интернету најављујемо.


Данас се многи њиме диче, износе га и поносе се њиме. Док једини који су заправо заслужни за подизање тог крста не желе да се истичу, па чак ни појављују. Јер су они управо хтели да се њиме бране и побеђују. Поред осталих догађаја на барикадама једна победа за сада је сигурна, победа у борби за очување овог Божијег знамења. 
 Чак су и НАТО окупатори хтели да га уклоне али сви покушаји остали су изјаловљени.Оскрнављена Епархија рашко - преизренска, на чијем челу је узурпатор Теодосије, била је најагилнија у насртајима на ово знамење. Његови свештеници су били најбруталнији у насртајима.Први пут у знак подршке огласили су се тек онда кад је народ у потпуности стао у заштиту крста и када га више баш нико није могао изместити, тада Теодосије прелази на тактику "подршке крсту" када већ није успео да га склони са видика својих зликоваца-господара.

 Господ, Св. Илија и народ српски на барикадама сачували су овај крст који до данас остао на месту на коме је и постављен. 

Аутори овог више него скромног филма су стални и нестални чланови блога "српскебарикаде.блогспот.цом" као и народ српски са КиМ. "Наручилац" овог филма је Истина о читавом догађају и кратко памћење народа кога тако свако може да обмане и превари. Ово је подсећање које треба да нас од тога брани.


No comments:

Post a Comment