12.6.13

Косово и Метохија на сајту Бе92 приказани као “независни” (фото)




На страници сајта Бе92 (B92), која пружа сервисне информације о изгледима временских прилика, у десном углу додата је сличица која јужну српску покрајину Косово и Метохију приказује као у извесној мери “независну” територију од остатка Србије. Иако је административна линија испрекидана, како и треба да буде, ипак су званични називи насеља на шиптарском језику а српски оригинални називи налазе се у заградама испод њих и исписани нешто мањим фонтом. Назив  покрајине на овој мапи је најпроблематичнији, подебљаним словима пише “Косова” док испод тога нешто мањим пише само “Косово”.



Ова апликација је једна од стандардних понуда популарног интернет претраживача а која приказује мапу одређеног места за које се постави упит. Ради се, највероватније, о пропусту домаћег сајта а питали уредника(е) нисмо јер одговор сигурно не би био потврдан већ оправдавајући чак и да се заиста има таква намера да се КиМ прикажу као одељени. Ово није кривица само овог сајта већ читавог владајућег државног апарата који оно што има у рукама, сопствену државу, пуста из својих шака полако низ воду.

На мапама поменутог претраживача полако се мењају односно албанизују имена свих српских насеља на Косову и Метохији. На овај начин ствара се утисак о другачијем стању ствари односно о промени идентита дела српске државе. Иако је ова компанија једна од заиста ретких глобалних (западњачких) која не признаје самопроглашене одлуке окупационих власти на КиМ, њој тај посао отежавају нико други до представници српских власти својим неангажовањем и не заступањем интереса Србије већ њених непријатеља. Неопходно јасно показати став и делати у правцу одбране од појаве која тек у последњих неколико година бива све масовнија. Неопходно је инсистирати на поштовању аргумената, чињеница и истине о сваком па исто таком и овом окупираном делу српске државе. Тога, нажалост нема ни у назнакама већ напротив дела се само у правцу издаје интереса и државе. Тек понеки појединац уложи протест који буде пристојно размотрен и на који се благовремено одговори уз сво поштовање личности. Ако је ова компанија тако увиђајна према ставовима појединаца из српског народа може се претпоставити колико је власт могла да учини.

Све ово не може нити ослободити нити умањити одговорност за овај пропуст. Мапа која јасно показује и пропагира сецесионистичке покушаје не сме се појавити у српским медијима као “званична”. Позната је политика уредништава овог информативног сајта која заступајући интересе “грађанског друштва” даје пуни ауторитет шиптарским “властима” и “политичарима” не бавећи се нимало њиховим криминалним биографијама, затим напади на део српског народа на северу КиМ који се проглашава криминалцима и пљачкашима чим државна власт пожели да ослаби позицију и одбрану овог дела територије. Осим тога напади на традицију, веру, породицу, друтштво и сваку српску вредност најосмишљеније долазе баш из овог извора “вести”.
Трагом мапе проверили смо и нтернет сајт кога Бе92 преноси као давалаца информација о временској прогнози како би можда утврдили да они само преносе информације. На том сајту http://www.worldweatheronline.com/ не постоји нити слична нити било каква друга мапа. Изненађење је било нешто другачије, назив за Косовску Митровицу је – Титова Митровица!




Када је овај сајт основан, зашто још увек садржи такве називе и на чије се географске ставове ослања не знамо али ово је свакако чудно у доброј мери. За остале градове на КиМ овај сајт исправно извештава како се налазе у Србији. Опет ироније, разлику у корист истине налазимо на страном порталу уместо на српском како би било нормално очекивати.
За сада се не зна нити колико дуго се ова мапа налази на овом месту нити колико ће још бити ту. Извесно је само да ће морати да буде уклоњена као неисправна и опасна по истину.


Иван Максимовић
Звечан СРБИЈА

No comments:

Post a Comment