13.5.13

Звечан: Св. Василије Острошки "чврсто на бранику вере на коме је данас наш епископ Артемије, такође прогоњен од паписта".



   У катакомбном храму епархије Рашко-призренске у Егзилу смештеном у селу Жеровница на северу Косова данас су прослављени св. апостол Томе и св. Василије Острошки.
 



   Поводом овог важног празника окупило се неколико десетина људи па је и овај пут капелна Црква св. Саве била мала да прими све вернике. Након Литургије одржан је чин освећења и резања колача за свечаре који ове светитеље прослављају као своју крсну славу. Након тога настојатељ ове царске ларве, Протосинђел о. Евтимије одржао је беседу којом је вернике подсетио на све оне особине са којима се свако може поистоветити али и са врлинама и подвизима које са личним трудом и уз Божију помоћ можемо учинити а са циљем и надом у спасење и живот вечни.



   "Јер свети апостол Тома није рекао само "ако Га не видим нећу веровати" него је ишао много даље и рекао ако не метнем прст свој у рану од клинова и руку своју у ране у Његовим ребрима, нећу веровати". Зато је Господ, када му се јавио, рекао оне чувене речи "блажени они који не видеше а вероваше". То се односило на све који су живели и живе после овог преславног чуда" рекао је о. Евтимије.




Беседећи о великом српском светитељу, св. Василију Острошком, протосинђел Евтимије је рекао да је мало оних који за њега не знају и који су пропустили прилику да обиђу манастир Острог и осврнуо се на тренутно стање казавши да је св. Василије пре свега био "велики бранитељ вере Православне. То се о њему ретко помиње јер "није у моди данас" говорити о одбрани вере. Данас се говори о уједињењу са онима против којих се борио св Василије. Зато се његова борба и његова комплетна личност не износе пред верни народ. Али ми знамо да је чврсто стајао против паписта и тада је био прогоњен и зато се повукао у пећину, као епископ, да се моли Богу. Видео је да су Божије уши отворене за тај његов вапај али у Цркви није било слуха да чују његову чврсту борбу против проклете јереси папске". Протосинђел Евтимије је завршио беседу рекавши да и ми требамо да се молимо Богу да останемо чврсто на бранику наше вере Православне, једине вере која нам омогућава живот вечни" а да то чинимо молитвама св. Василија јер "и ми данас имамо новог св. Василија Острошког, у лику нашег епископа који чврсто одстојава на том бранику и он је такође због тога гоњен и прогоњен".








На овај велики празник службу су вршили Протосинђел о. Евтимије уз саслужење братства храма и верног народа.








Иван Максимовић,
Звечан, СРБИЈА    

No comments:

Post a Comment