1.11.12

Жеровница: Празник Св. Петке Параскеве / ВИДЕО


Литургију поводом празника велике угоднице Божије, светитељке из рода српскога - Параскеве Петке у катакомбној цркви Св. Сава у Жеровници, служили су Протосинђел Евтимије и Јеромонах Јаков уз саслужење монаштва а у присуству верног народа. Након службе приступљено је чину Освећења славског колача и кољива за вернике који ову светитељку славе као своју Крсну Славу.

 Честитајући празник и подсећајући на велики подвиг ове угодунице Божије, настојатељ светосавске катакомбе Протосинђел Евтимије, нагласио је у својој беседи да "они који се приближавају Богу у овом животу и труде се у том подвигу, они имају наду да ће у вечном животу бити близу Бога. Они који се удаљују од Бога они су најбеднији, најјаднији људи у овоме животу. Нити знају смисао зашто живе, нити куда иду. Свели су свој живот само на биолошки живот и нису испунили оно огромно достојанство и круну Стварања да се назову људима". Он је даље додао да "и ми требамо да се трудимо у нашем хришћанском животу да будемо истински Хришћани не само по имену него и по животу. Да више проповедамо нашу Веру животом него речима".





 Упркос прогону од стране узурпатора ЕРП, окупатора и његове полиције те заведених и потплаћених а у вери неутврђених усијаних српских глава, Храм- катакомба Св. Сава опстаје на овом делу свете српске земље.

  Милошћу Божијом, помоћу Божијих светитеља, трпљењем и истрајавањем верног монаштва и верујућег народа а на спасење и душевну корист Православље на Косову и Метохији и данас опстаје као живо а не некакав музејски експонат што многи од њега покушавају и чине.  

 Храм - катакомба Свети Сава, један је од првих основаних катакомбних цркава након безаконитог прогона Владике Артемија из његове канонске Епархије. У почетку се капелна црква налазила у приватној кући у оближњем селу Житковац. Одакле је монаштво протерано након два напада Молотовљевим коктелима и паљењем куће у покушају када је уплашени власник био приморан да затражи да напусте кућу како би избегао њено потпуно уништење. Данас се налази у Жеровници, општина Звечан, такође у приватној кући која је одмах након куповине запаљена и добрим делом оштећена. Верни народ овог подручја удружено је купио овај објекат који је потом реновиран и прилагођен Литургијском животу. Напади и насиље до данас не престају да се врше, слабијим или јачим интензитетом.

No comments:

Post a Comment