2.1.13

Кос. Митровица: Срби у ЕУЛЕКС сендвичу




Вечарас нешто пре 21 час, припадници ЕУЛЕКС-а купили су неколико сендвича у продавници брзе хране у самом центру северног делу Косовске Митровице. Вест која не завређује ничију пажњу! Све док се ситуација боље не погледа изнутра.

Ово је први пут, од постављања барикада и покушаја насилне асимилације Срба у квази државу, да се припадници Еулекс-а "слободно шетају" северним делом града. Наиме, свим добронамерним људима је потпуно дозвољено да се слободно крећу читавом Србијом па и северним делом Косова и Метохије. Ово сведочи и данашња ситуација где су тројица Шиптара, у зрелијим годинама, слободно прошетали центром Звечана, прошли крај зида на коме је огроман портрет Генерала Младића, ушли у оближњу пекару и такође купили себи храну. Није било никаквог разлога за било каквом акцијом јер су Шиптари били у цивилу, аутом са необележеним регистарским таблицама и плаћали у динарима. Продавачица је успут рекла да су то "њихови пријатељи". Дакле, овде не постоји никаква генерализација, коју ћете ипак наћи у било ком месту КиМ јужно од Ибра насељену Шиптарима ако сте Србин! Реч је једино о опрезности и страху за голи живот па зато наоружаним Шиптарима и ЕУЛЕКСУ - нису пожељни. Из простог разлога јер су вишекратно показали отворено непријатељство према Србима са спремношћу да киднапују и убијају. Управо тај разлог је и узбунио пролазнике вечерас у центру Косовске Митровице а све је изгледало овако:

Два Еулекс џипа, након неуобичајено учесталих пролазака у кратком временском интервалу, зауставили су се на улици (супротно од продавнице брзе хране). Стајали су ту минут-два да би из једног од џипова изашао њихов припадник, у пуној ратној опреми. За све то време мотор ових возила није био искључен. Чим је ступио на тло, "припадник" је повлачио униформу како би му била што комотнија. Затим је проверио је да ли му је пушка, која виси о рамену а пада по средини грудног дела, умршена, заглављена или добро лежи. Ухватио је као да ће заузети борбени став, ставио прст на обарач и целу је померио лево десно како би се уверио у њену функционалност. Одмах након тога је кренуо напред прешавши улицу а врата возила нису била затворена и мотор је још увек радио. Отприлике када је већ закорачио на другу страну улице за њим је из возила кренуо још један "припадник"  па још неколико њих. Дакле, све указује на њихову свесвност да ту нису добро дошли, да знају зашто је то тако али покушавају да се наметну као "природна појава". Неколико узастопних пролазака су уобичајено испитивање терена. Након што су се уверили у "нормалност" ситуације стају али не искључују мотор "за сваки случај". Понашање првог "припадника" одаје несигурност. Проверава да ли га униформа "кочи" и да ли му је оружје спремно за акцију. Дакле, свестан је да ствара једну нелагодну ситуацију - провоцира својом појавом. Не он лично већ униформа и његова "служба" које за Србе значе буквално опасност па ће можда бити угрожен и морати да се брани. Ко би под оваквим притиском куповао сендвиче?








Након њиховог уласка у локал са брзом храном, Срби су су застали у чуду посматрајући припаднике Еулекс-а док купују храну. Наш камерман је већ кренуо у бележење догађаја. За неколико тренутака окупила се група младића очекујући напад "припадника" или већ неку примену силе јер се једино то може очекивати од њих. Сасвим је било јасно да је ова, наизглед нормалана ситуација, у ствари потпуно необична чак алармантна! Неки од момака који су такође кренули у исти локал намеравајући да себи купе неку храну застали су и нису желели да уђу унутра док су ту наоружани "припадници". Тог тренутка је њихов џип, из кога су изашли кренуо напред а други је остао на истом месту да би се овај окренуо и препаркирао на исту страну улице где се и локал налази. Дакле, спремност на муњевито повлачење. Никакве друге реакције од стране оних у џиповима није било али како су њихова стакла затамњена није се ни могло видети шта и да ли се нешто дешава унутра. Сасвим је сигурно да је нервоза међу њима била изразита. Један од припадника који се налазио у локалу стално је био са неким у контакту путем радио везе док су се остали окретали ка улици и углавном се скривали од камере. Продавац је био услужан али је читава ситуација и њега почела да узнемирава на шта је изашао напоље да види "шта је било?" на ша је уследио одговор "ти ради свој посао а ми ћемо свој. Нисмо улазили у локал и нећемо да улазимо, само посматрамо јер ће сутра ови да нас хапсе". Примирио се и ушао како би услужио ове, надасве, ретке муштерије над којима је владала нервоза, узнемироност и опрезност. Ово је изазивало истоветну реакцију и код окупљене групе испред локала. Осим овога и изглед "припадника" је био врло провокативан. Пуна ратна опрема, иако лично али не баш лако наоружање, оквири са муницијом, лисице, канапи... У очи су боле и њихове неопанк фризуре које, по свим схватањима, пре приличе деци а свакако не припадницима ни једне полиције а баш то им је писало на униформама. Такође, како су били из Пољског контигента окупационих снага то се доживљавало као посебна опасност јер су на Косову и Метохији Пољаци у више наврата исказивали посебну агресивност па чак им се приписују и убиство ненаоружог Србина након потере одмах после окупације 99-те.

Куповина је брзо завршена, "припадници" са кесама у рукама излазе напоље неометани, улазе у своја возила и одлазе. Необично је било и што су оба џипа отишла у супротним правцима што никако није уобичајено за њих, напротив. 

Зидови широм Косовске Митровице и севера Косова исписани су графитима на енглеском "Еулекс го хоме", "Еулекс = (нацртани кукасти крст)" и слично... Ово сасвим јасно и доследно показује расположење локалних Срба ка овим оружаним формацијама а разлога је више. Осим наведених треба рећи и да је Еулекс ту по плану Мартија Ахтисарија који је одбачен не само од стране српског народа, српских власти својевремено већ и од многих међународних фактора који се држе Резолуције 1244 у чијој супротности је њихово присуство на КиМ јер спроводи "независност" јужне српске покрајине. Ова фомација је вишеструко провоцирала Србе током држања барикада, својим изјавама а посебно хапшењима недужних Срба и без икаквог доказа и почињеног дела, затим њиховом држању у затворима без повода. Еулекс је међу свим својим, слободно можемо рећи криминалним радњама, посебно згрозио и изреволтирао Србе стављањем шесторице Срба из Зубиног Потока на Интерполове потернице за убиство Шиптарског терористе Зумберије приликом напада на север Косова по наређењу Хашима Тачија прошле године. Поуздано се зна да је тај терориста убијен с леђа а да га је убио његов колега који се налазио у истом возилу. То је ипак приписано Србима и то шесторици њих за један метак! 


Шесторица недужних и поштених Срба. Вредни радници, добри људи, угледни грађани, већина од њих очеви.




Осим овога Еулекс је својим јаким снагам, специјалцима и возилима био присутан у ноћи када је Владика Артемије избачен из манастира Дубоки Поток. Треба рећи да је до овога дошло након позива узурпатора Теодосија чије су дословце речи одатле упућене телефоном "ипак пошаљите Еулекс" чули присутни верници. Када су Срби, припадници шиптарске Косовске полиције, на рукама избацили верно монаштво и Владику Артемија Еулекс их је преузео и уз пратњу, већину у својим возилима, отпремио да административне линије са Србијом где их је преузела Дачићева жандармерија.


Ноћ избацивања монаха из манастира Дубоки Поток. На позив узурпатора Теодосија.



 Још један од екстремно опасних и провокативних Еулексових потеза био је и напад на Окружни суд у Косовској Митровици а баш на 17. март 2008. године када је и годишњица великог Погрома над Србима. Ова провокација изазвала је велике немире у којима је страдао један Украјински полицајац (који су иначе тог тренутка подржали институције државе Србије на КиМ). Пре нешто више од месец дана тај исти Еулекс је за то подигао оптужнице против петорице Срба и једног Рома из северног дела Косовоске Митровице оптуживши их за напад на тај суд иако су њихови званичници након тих дана изјавили да су они (ЕУЛЕКС И КФОР) тај напад планирали доста пре тога а извели га баш на тај дан! Циљ је био да се судије тог суда који ради по законима државе Србије ухапсе и зауставе у спровођењу закона а да се наметне неправедни шиптарски "суд" који многим Србима пресудио по "кратком поступку".


Постоји још много доказа, случајева хапшења без повода, малтретирања и провокација од стране Еулекса. За све то време Еулекс подржава Хашима Тачија и остале Шиптарске терористе, активно учествује и прикривању злочина и доказа попут подметног пожара у згради УН-а у Приштини одмах након њиховог доласка. тада је изгорела архива са доказима против Шиптара. Такође прошлогодишњи пожар у Жиливодама код Обилића где се налази масовна гробница у којој су остаци киднапованих Срба па одбијање да се покрене истраге за трговину органима у случају Жута кућа као и нехапшење и неистраживање злочина над Србима од стране Шиптара. Баш зато њихова куповина сендвича вечерас уопште није тако безазлена већ наметљива, провокативна и опасна.


No comments:

Post a Comment