25.7.13

Чеси истакли своју националну заставу на српским барикадама.



Чешка застава на барикадама док се кроз њу назиру обриси главног мо-
ста преко Ибра у Косовској Митровици.


  Поводом студентске летње школе, у организацији Универзитетског центра у Косовској Митровици у овај град се окупило неколико стотина младих људи готово из целог света. У тој маси једна група се издвојила својом свесношћу о ситуацији у којој се налази српски народ и то отворено показала. Реч је о студентима из Чешке.

Неко ће сигурно рећи да је то "само застава", "групица младих" или како већ називамо оне који нас подржавају а да ми то не умемо да ценимо. Срби на Косову и Метохији умеју да цене ама баш сваки гест, када је искрен.

Један нови детаљ у прилично једноличној слици на, већ три године уназад постављеним, српским барикадама на главном мосту у Косовској Митровици готово свима привлачи пажњу.



Припадници овдашње Цивилне заштите нису одмах знали ко сам па су били прилично затворени "не знамо ништа о томе, нисмо видели пре". А у тону се осећала јака потреба за заштитом овог новог детаља и учесника приче. Један од млађих људи схватио је да може да буде отворенији. Ни сам није знао детаље али је испричао оно што зна.

 "Чешки студенти, учесници скупа организованог у овом граду, дошли су до барикада и питали да ли могу да поставе своју заставе крај српских и руских" коју су, почазећи на Косово и Метохију, понели баш са том намером.

"Наши су им дозволили да то ураде и сада је чувамо" каже овај млади припадник Цивилне заштите. Тада су се, још увек ограничено а све са циљем да заштите ове младе студенте од евентуалних последица ако процури у медије ко се усудио на овај здраворазумни политичко-хумани гест, у причу укључили и остали. Заступљеност истих боја као  не српској застави додатно је чини дражом.Углавном, свима је јако драго да има људи и из те Европе који разумеју нашу муку. Застава је безбедна и једина опасност јој прети од временских услова као и свим осталим заставама на том месту.  

Без обзира на крупне и неповољне политичке одлуке Чешке владе према Косову, Срби знају да народ није исто што и његова влада која то ради под притиском. То је врло лако разумети, посебно сада када је у српској влади све ово што јесте. Народ је искрен, отворен и не може да има интересе каквима се воде владе и политичари у својим одлукама. Много је Чеха који су Србе све време подржавали па и данас то раде чак много смелије и активније него многи Срби којих се то директо тиче. Баш попут удружења "Пријатељи Срба на Косову" (за које не знамо да ли су у било каквој вези са овом причом).




Посебна важност овог дела јесте у томе што је ово једина застава постављена на барикадама коју су са том намером донели људи из једне државе и сами је поставили у знак одлучне подршке српском народу у борби за земљу, живот, слободу.

Још фотографија:


Припремио:
Иван Максимовић,
Косовска Митровица,
СРБИЈА.

No comments:

Post a Comment